Verkeerstips

Opvallend onderweg - Opvallende kleding is zo gek nog niet
Om op tijd op school te zijn, moeten kinderen in de winter al vroeg op pad. Meestal is het dan nog donker. Het is dan heel belangrijk dat de lopende en fietsende kinderen opvallen in het verkeer. Vanuit een auto is het zicht in het donker en gedurende mist veel beperkter dan wanneer je gewoon buiten loopt of fietst. Kinderen en hun ouders zijn zich daar niet altijd van bewust. Zij gaan er van uit dat wat zij zelf zien ook door automobilisten wordt gezien. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor uw kind.

Zorg er daarom voor dat uw kind altijd veilige kleding draagt in het verkeer. Veel kledingfabrikanten brengen kinderjassen op de markt, die al voorzien zijn van reflecterende sierbanden. Wanneer de koplampen van een auto daarop schijnen is uw kind al tientallen meters eerder zichtbaar voor de chauffeur. Hij kan rekening houden met eventueel onvoorspelbaar gedrag.
Heeft uw kind geen opvallende jas laat hem/haar dan een veiligheidshesje aantrekken. Deze zijn niet duur en hebben een positieve invloed op de veiligheid van uw kind. Ook zijn er lossen armbanden met reflecterende stroken te koop.

Tip 1
Tijdens mist is het aan te raden om de kinderen fel gekleurde kleding aan te trekken. Een felle rode jas valt meer op dan een jas met een pastelkleur.

Tip 2
Gezien worden is een combinatie van opvallende kleding en verlichting. Zorg er voor dat de fietsverlichting en reflectoren in orde zijn.

Kinderen letten op hun ouder(s) - Ouders pas op! u wordt nageäapt
Kinderen leren in hun eerste levensjaren alleen maar door volwassenen na te doen. Zo leren kleine kinderen van u om te praten en te lopen. Op ongeveer tweejarige leeftijd beginnen kleine kinderen hun eigen ik te ontdekken en gaan ze zelf op verkenning uit in hun directe omgeving. Wat u zegt of doet lijkt ze even niet meer te interesseren. Hun eigen willetje is ineens duidelijk aanwezig. Tijdens deze zogenaamde peuterpuberteit willen kleine kinderen graag groot zijn door alles anders te willen doen en niet zoals u ze dat heeft geleerd. Althans, zo lijkt het. Maar deze schijn bedriegt, de kinderen laten in deze periode juist overduidelijk merken dat ze u nadoen. Gezichtsuitdrukkingen, uw manier van praten, de dingen die u zegt, uw kind doet het allemaal gewoon na.

Zo gaat het ook in het verkeer. In uw aanwezigheid letten kinderen misschien minder op het verkeer maar uw gedrag houden zij zeker nauwlettend in de gaten. En zelfs al vanaf een leeftijd van twee jaar zullen ze proberen u na te doen. Van alles wat u doet, denkt uw kind dat dit goed is. Ook als u door rood licht rijdt of als u geen autogordel draagt, denken uw kinderen dat dit normaal gedrag is. Daarom heeft u als ouder zo'n belangrijke taak als verkeersopvoeder van uw kind. Als u het belangrijk vindt dat uw kind veilig aan het verkeer gaat deelnemen, dan kunt u dat uw kind van jongs af aan leren. En de beste methode is nog steeds zelf het goede voorbeeld geven.

Tip
Wees u er op alle momenten van bewust dat u door uw kind(eren) in de gaten wordt gehouden. Geef daarom altijd het goede voorbeeld.

Artikelen verkeersveiligheid basisschool
Uit “Veilig Onderweg in Drenthe”, 2007
Illustraties: ©Annie Luchies, Arnhem
Illustraties uitsluitend te gebruiken in combinatie met de weergegeven teksten